11. PUDARSKI DANI, IRIG
-18. - 21. septembar 2003.g

  
PROGRAM

 
Četvrtak, 18. septembar

18 čas - OTVARANJE 11. PUDARSKIH DANA
- Izložba starina i domaće radinosti
- 100 godina "Dokolice"
- IN VINO VERITAS, Prof. dr Slobodan Jović
- Izložba likovnih radova učenika Osnovne škole
Čitaonica

21 čas - Dom kulture - Pozorišna predstava


Petak, 19. septembar

15 čas - Revija "Dete i pas", Školsko dvorište
16.30 čas - Gađanje iz praćke,
Školsko dvorište
18 čas - Defile fenjera od bundeva - Maskenbal; Škola, Parking, Dom kulture
19 čas - Dečija pozorišna predstava
Jova Radovanović i Božidar Stošić, Dom kulture
21 čas - Modna revija - Vreme, Dom kulture
22 čas - Koncert za mlade, Dom kuture


Subota, 20. septembar

10 čas - Košarkaška utakmica, Novo košarkaško igralište
Pudarski paprikaš, Park:
7 čas - Dodela lokacija
13 čas - Predavanje uzoraka
10 čas - Dečija pijaca, Šetalište
10 čas - Prodajna izložba kolača "Sremski kolačI", Šetalište
do 12 čas - Izbor najboljeg vina i rakije, najvećeg grozda (M.Z. Irig)
13 čas, Parking - KULTURNO ZABAVNI PROGRAM,
PROGLAŠENJE GOSPODARA PUDARSKIH DANA


Nedelja, 21. septembar

12 čas
- Šicara, "Krečane"
 JEDANAESTI  PUDARSKI  DANI, IRIG

VINU I GROŽĐU  U  ČAST 

            Želeći da na pravi način afirmiše bogatu kulturnu i privrednu tradiciju Iriga, Društvo “Irižana” je 1993. godine organizovalo prve Pudarske dane. Ova kulturno-turistička i privredna manifestacija posvećena je pudaru  - čuvaru vinograda, dakle onom običnom čoveku, bez koga ne bi bilo ni vinograda, ni božanskog pića. Ovogodišnji Jedanaesti Pudarski dani održani su u Irigu  od 18. do 21. septembra.

            Jedanaeste Pudarske dane svečano je otvorio  Nikola Vukmanović, dosadašnji Gospodar Pudarskih dana. Tim povodom u Srpskoj čitaonici u Irigu priređena je izložba starina i domaće radinosti. U okviru ovogodišnje manifestacije na prigodan način obeležena je stogodišnjica osnivanja “Dokolice”, društva za međusobno gnjavljenje i tamanjenje alkoholnih pića. Ova boemska družina osnovana je u Irigu 1903. godine. Društvo je imalo svoja Pravila, a izdavalo je i svoj list. Svoj doprinos manifestaciji dali su i učenici iriške osnovne škole svojim literarnim i likovnim radovima. Potom je u svom već poznatom stilu, uz pesmu i pratnju tamburaša veoma nadahnuto o vinu govorio doktor, profesor Slobodan Jović, jedan od naših najboljih poznavaoca vina. Potom su članovi dramskog ansambla Pozorišta “Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice za sve prisutne izveli pozorišni komad “Glumac je glumac”.

            Pored bogatog kulturno-zabavnog programa u toku Pudarskih dana održana su već tradicionalna takmičenja za najbolji vinograd, podrum, kao i izbor najboljeg vina i rakije od grožđa. Najbolji vinograd i podrum imao je Stevan Mulaj iz Iriga. Drugo mesto za najbolji vinograd pripalo je Žarku Mićaševiću iz Iriga, a treće Đorđu Čekiću, takođe iz Iriga. U takmičenju za najbolji podrum drugu nagradu dobio je Matija Mulaj, a treću Milorad Ibročić, oba  iz Iriga. Nagradu za najbolje crno vino osvojio je Đura Molnar, iz Iriga, a najbolje belo vino proizveo je Đorđe Nikolić – Gile, iz Novog Sada. Najbolju rakiju od grožđa proizveo je Nikola Rušpaj, iz Iriga. Najveći grozd proizveo je Nikola Kosanić iz Neradina i on je bio težak 1.550 grama. Najsvečanije bilo je u subotu. Na samom početku programa u svečanoj sali prisutnima se u ime domaćina obratio Mitar Bursać, predsednik Skupštine opštine Irig. Kada je reč o kuvanju najboljeg pudarskog paprikaša, koji se spravljao u gradskog parku u centru grada, bilo je više nego svečano, a žiri je imao pune ruke posla. Kada je reč o pudarskom paprikašu, koji se sprema isključivo od živinskog mesa, prvu nagradu osvojio je Stevan Jovanović iz Iriga. Drugo mesto pripalo je ekipi Zemljoradničke zadruge iz Krušedol Prnjavora, a treće Đorđu Bojčiću iz Iriga. Naravno nije izostalo ni takmičenje u gađanju iz praćke, ni lovačka šicara. Naravno, i domaćice su imale pune ruke posla spremajući prodajnu izložbu sremskih kolača, po starim receptima. Prvo mesto u spremanju sremskih kolača pripalo je Iloni Gligorić, za štrudlu sa makom i orasima. Drugo mesto osvojila je Ankica Gergelj, sa pogačom sa orasima, a treće mesto pripalo je Anđelki Holim, za pitu sa višnjama. Nakon uspešnog predstavljanja u Beogradu svojim sugrađanima se svojim kreacijama se predstavila Biljana Vuković, student više škole za dizajn tekstila i odeće. Takođe za tu priliku članovi Kinološkog društva priredili su reviju Dete i pas.

            Posebnu  pažnju,  posebno  najmlađih  posetilaca   ovogodišnjih Pudarskih dana privukla je predstava “Jole i Đole protiv nevidljivih”, koju su u Domu kulture izveli Jovan Radovanović i Božidar Stošić. Oni malo stariji mogli su uživati u koncertu Blaže i kljunova, iz Beograda.

            Na svoj način manifestaciju su ulepšala deca svojim maskama i fenjerima od bundeva. Posebnu atrakcijui programu dao je defile od različitih zaprega. Tako su se na jednom mestu mogli videti fijakeri, čeze, gikovi, federi, taljige, ali i volovska kola. Svi oni kružili su ulicama Iriga u pratnji tamburaša i igrača, koji su u narodnim nošnjama izvodili pesmei igre iz Srema. Ipak, najveću pažnju privukli su članovi folklorne sekcije Udruženja Roma “Selmi Ramoz” iz Beočina sa spletom romskih igara. Ovakvu sliku upotpunio je pudarski fruštuk (doručak) sa tradicionalno dobrom sremskoh kuhinjom i isto tako dobrim vinom i rakijom. Da bi sve bilo kao nekada potrudio se Boško Jeftić, u čijem je vinogradu bilo više nego svečano.

            Naravno tu je pudar, obučen u tradicionalnu pudarsku nošnju, koji je na sebi svojstven način evocirao uspomene na pudarenje, berbu i pravljenje vina. Kaoi svih ovih godina Mian Ćosić, iriški glumac, u ulozi pudara, nakratko nam je veoma uspešno dočarao neka  prošla, davna vremena.

            Na kraju manifestacije Nikola Vukmanović, kao  dosadašnji Gospodar Pudarskih dana uveo je u ovu dužnost Savu Jojića, sa nadom da će on kao i do sada pomagati svom rodnom mestu. Tom prilikom njemu je kao što je običaj iriški pudar Milan Ćosić predao pogaču, evenku i budžaricu, kao deo znamenja pudara.

                                                                                    Stevan Pištević, Irig