ДЕСЕТИ ПУДАРСКИ ДАНИ, ИРИГ 2002

  У Иригу завршени Десети пударски дани

 
У СЛАВУ ГРОЖЂА И ВИНА

Ни киша, која се на моменте претвара у прави пљусак није могла да утиче на око хиљаду заљубљеника доброг јела и пuћa, који су у градском парку присуствовали такмичењу за најбољи пударски паприкаш

И поред лошег времена овогодишњи јубиларни Десети пударски дани уистину су били права светковина.Започели су у уторак дружењем у Српској читаоници под мотом Іn vіno vегitas. У програму су учествовали Др. Слободан Јовић, наш познати енолог и професор Пољопривредног факултета у Земуну, Др. Драгутин Станивуковић, профессор Факултета техничких наука у Новом Саду, Тома Јовановић, глумац Српског народног позоришта у Новом Саду и Радомир Јанковић, професор клавира. Потом се присутнима представио Милан Muл -  Јагодински својим вињетама. Програм су. употпунила деца својим радовима, а најбољи ученици добили су и пригодне награде. Сутрадан је одржано књижевно вече у коме су се присутнима обратили Перо Зубац, Гордана Јовановић - Шарић и Тодор Бјелкић. По обичају највећу пажњу привукао је дефиле фењера од бундева и маскенбал. Било је лепо видети неколико стотина деце у различитим креацијама, који су на свој начин евоцирали сећања на бербу и пударење. Наравно најуспешније креације су награђене, а није изостало ни литерарно такмичење. За најмлађе Путујуће позориште "Вилин коњиц" из Новог Сада извело је позоришни комад Срце робота. Такође малишани су могли уживати и у представи Град са зечијим ушима коју су извели ученици Основне школе "Доситеј ОбраДовић" Ириг. Киша која је падала готово цео дан била је главни разлог што су изостале два традиционална садржаја програма, а то су дефиле запрега и пударски фруштук (доручак). Слично је било и са културно забавним програмом. Ипак по обичају највише пажње је привукло такмичње за најбољи пударски паприкаш. У градском парку у центру Ирига у суботу је било најживље, а најбољи пударски паприкаш скувала је екипа Земљорадничке задруге "БРАЦА" Крушедол Прњавор - Гргетег,  друго место својила је екипа Татарски - Ролорај из Ирига, а треће место освојила је екипа "Фриго-Срем" Ириг. Наравно једна оваква манифестација незамислива је без пудара, чувара винограда. Милан -Мика Ћосић, познати глумац аматер, обучен у традиционалну пударску ношњу као да је желео да нас подсети на нека давна времена. Занимљиво је било и на такмичењу вичних тракториста, а није изостало ни такмичење у гађању из праћке, као ни ловачка шицара. Такође била је то прилика да се у спремању сремских колача, прогласе они најуспешнији, а одржана је и ревија Дете и пас. Једна оваква манифестација незамислива је без богатог културноуметничког програма. Специјални гост овогодишњих Пударских дана било је културно уметничко друштво из Пачетина.

У оквиру овогодишњих Десетих пударских дана одржан је и Први фрушкогорски сајам вина који је окупио многе познате виноградаре и произвођаче вина. Стручни жири имао је доста посла. Награду за најбољи виноград добио је Жарко Мићашевић, из Ирига, док је најбољи подрум имао Мирослав Ковачевић, такође из Ирига. Награду за најбоље вино добио је Милан Косовић, из Сремских Карловаца, док је најбољу ракију од грожђа имао је Драгољуб Шешовић, из Новог Сада.

Традиционално и овог пута изабран је господар Пудардских дана. Овога пута за господара Десетих пударских дана изабран је Никола Вукмановић, из Ирига. Такође Савет господара Пударских дана је Николи Вукмановићу, из Ирига за његов допринос овој манифестацији доделио специјално признање. Генерални спонзор манифестације био је "Фриго Срем* Ириг.


Стеван Пиштевић, Ириг