====

 Dobrodol

Sve do 1984. godine katastarski ovaj hatar je pripadao rumskoj opstini, a samo administrativno -politicki naselje je pripadalo iriskoj opstini. Sve do popisa stanovnistva 1981. godine ovo naselje je po broju stanovnika i po ostalim statistickim kriterijumima svrstavalo se kao Satrinci. Nadmorska visina hatara krece se od 110 m (pored samog korita potoka Medjes koji preseca ovaj hatar) do 138 m u severnom delu hatara, odnosno u predelu Caut. Naselje Dobrodol se nalazi uz istocni obod svog hatara, izgradjeno na desnim dolinskim stranama Dobrodolskog potoka. Gravitira preko Zarkovca ka Rumi. 

Povrsina dobrodolskog hatara je 7,5 km2. Prema popisu stanovnistva iz 1981. godine ovo naselje je imalo 126 stanovnika. Od dvanaest iriskih naseljenih mesta, jedino Velika Remeta i Grgeteg imaju manje stanovnika od Dobrodola. Gustina naseljenosti ovog prostora je 17,2 stanov./km2. Po gustini naseljenosti ovaj prostor se takodje moze uporediti samo sa manjim naseljima iriske opstine. 

Hatar ima izduzen oblik pravca pruzanja jugozapad -severoistok, duzine 5,5 km, prosecne sirine oko 1 km.

Vazniji potesi u hataru su: Caut, Medjes, Sljivarka. Veci deo hatara smesten je u medjurecju izmedju potoka Medjes na zapadu i Dobrodolskog na istoku. 


FIZICKOGEOGRAFSKE ODLIKE

Reljefno hatar je na lesnoj zaravni. Na posmatraca ostavlja utisak idealne ravnice. Tu ravnicu su disecirale doline dva toka Medjes i Dobrodol.

Hidrografsku okosnicu dobrodolskog hatara predstavlja slivno podrucje Medjes potoka. Podzemne vode, fratska izdan se nalazi na dubini 8-10 m, a u dolinama potoka i manje. Medjes potok se nalazi u podrucju dobrodolskog hatara od potesa Sljivarka, dok ne primi levu pritoku Dobrodolski potok. Ova dva potoka se sastaju nesto juznije od naselja Dobrodol. Dobrodolski potok je granicni potok prema zarkovackom hataru. Ovaj potok u prostoru dobrodolskog hatara prima levu pritoku Mali Zovalj. 

Prirodna biogeografska slika ovog hatara je izmenjena radom coveka. Umesto samonikle stepske vegetacije ovde se nalazi mahom kulturna vegetacija u vidu zita i industrijskog bilja. Zivotinjski svet prilagodjen je biljnom, pa se javljaju glodari, zatim razne vrste poljskih ptica, kao u susednom satrinackom hataru.


DRUSTVENOGEOGRAFSKE OSOBINE

Po proucavanjima Dusana J. Popovica, Dobrodol (Dobri dol) je zabelezen u Vodinickom pomeniku i u falsifikovanoj povelji manastira Krusedol. Bio je naseljen jos 1702 godine. Na ovo mesto kao naselje po D. Popovicu, podseca prezime Dobrodolac. Danas se ovim imenom zove jedan potes u satrinackom hataru, na granici sa dobrodolskim prema hataru Malih Radinaca (Popovic, 1950). 

Nepostojanje relativnih podataka o brojnom kretanju stanovnistva predstavlja glavni problem zbog koga se ne moze u daljoj proslosti Dobrodola pratiti razvoj populacije ovog sela. Cak i u posleratnim godinama, odnosno popisima ovo naselje se ne vodi kao posebna popisna jedinica, vec u okviru susednih Satrinaca i to sve do 1981. godine. Postoje jedino sumarni podaci iz 1953. godine kada je Dobrodol zajedno sa Satrincima imao 756 zitelja, a 1961. godine 593 stanovnika. Pri popisu 1981. godine, selo je poseban popisni krug, a u njemu je tada zivelo 129 stanovnika, da bi se taj broj za narednu deceniju smanjio na 126 lica (1991). 

Starosno-polna struktura stanovnistva po podacima iz 1991. godine pokazuje da je priblizno podjednak udeo muskog (64 lica) i zenskog (62 lica) zivlja u Dobrodolu. Sto se tice starosnih grupa, najmladje stanovnistvo staro 0-9 godina brojilo je je 38 lica ili 30,2 %, dok je udeo mladjeg sredovecnog zivlja (20-39 godina) 33,3 % ili 42 lica. Starijeg sredovecnog stanovnistva bilo je manje od prethodnih grupa, odnosno u grupama 40-59 godina bilo je 25 osoba (19,8%). Usamljen je slucaj da navedene godine jedino Dobrodol u iriskoj opstini nije imao starijih ljudi od 80 godina zivota. Staro stanovnistvo bilo je najmalobrojnije, tacnije lica sterih 60 i vise godina bilo je samo20 ili 15,9 %. 

U pogledu etnicke pripadnosti, za ovo naselje moze se reci da je madjarsko, jer od ukupno 126 stanovnika, Madjara je 1991. godine bilo 110 ili 87,3 % populacije. Hrvata je bilo 3 (2,4 %), Jugoslovena 10 (7,9 %), dok je Srba bilo najmanje, 2 lica. 


Obrazovna struktura stanovnistva, prema popisu iz 1981. godine, starog 15 i vise godina: 

bez skolske spreme 15 lica 14,3 % (od toga su dve trecine zena,  jedna trecina muskarci)
nepotpuna osnovna skola 61   (1-3 razreda OS 7 lica, 4-7 razreda 54 lica)
potpuno osnovno obrazov. 29 26,6 %  
srednje obrazovanje -    
vise obrazovanje -    
visoko obrazovanje -    

Ovo je jedino naselje u iriskoj opstini gde ni jedan stanovnik nema sednje obrazovanje. Slicna je situacija u Velikoj Remeti, Grgetegu i Krusedol Prnjavoru, gde takodje ni jedan stanovnik nema visoko ili vise obrazovanje, ali ta naselja imaju zitelje sa srednjim obrazovanjem. U pogledu pismenosti situacija nije nista bolja. Nepismenih lica, starijih od 10 godina zivota u ovom selu ima 12, sto je preko 10 %, tacnije 10,6 %. i to je veci procenat od opstinskog proseka koji iznosi 5,7 %. Nepismeni zitelji su uglavnom lica preko 44 godine zivota. Statistika je registrovala samo jedno lice mladje od 40 godina zivota da je nepismeno. Od 15 lica koja su bez skolske spreme, njih 12 su nepismeni, dok 3 lica nemaju skolsku spremu, ali znaju da citaju i pisu.

Struktura stanovnistva prema aktivnosti pokazuje da je u ovom selu aktivnih lica (1991) bilo 52 ili 41,3% registrovanih stanovnika u Dobrodolu. Izdrzavanih lica bilo je 69 ili 54,8 %, sto je za skoro 14 % vise od opstinskog proseka (40,7 %). Najmanje je bilo lica sa licnim primanjima, samo 5 ili 4,0 % ukupnog stanovnistva. 


Osnovni kontigenti stanovnistva (1981)
:

ispod 7 godina zivota 11 dece  
deca obuhvacena osnovnim obrazovanjem 7-14 godina 13 preko 10 % od ukupnog broja zitelja
omladina u kategoriji 15-27 godina 33 oko cetvrtine stanovnistva
radno sposobnog stanovnistva 84 (muskaraca 48 i zena36) ili 65,1% od ukupne populacije
Zenskog stanovnistva starog 15-49 godina, koje cini fertilni kontigent, tj. lica sposobna za reprodukciju stanovnistva   44 % od ukupnog broja zenskog stanovnistva


Glavna privredna grana u selu je poljoprivreda.
To se moze videti iz sledecih pokazatelja. Aktivno poljoprivredno stanovnistvo u ukupnom aktivnom stanovnistvu cini 71 % ili pak drugi podatak nam govori da poljoprivredno stanovnistvo u ukupnom broju populacije ucestvuje sa 69 %. Glavna poljoprivredna grana je ratarstvo. Od kultura najvise se gaje zita, na prvom mestu psenica i kukuruz. Za to postoje odlicni pedoloski uslovi, naime, najveci procenat povrsina su cernozemi.
 

S obzirom na osnovnu privrednu granu, takav je i izgled naselja. Dobrodol je tipicno poljoprivredno naselje usorenog, zbijenog tipa. Sve kuce su porodicne i prizemne. Vecina kuca su tzv. kuce na brazdu. Kod ovih kuca kraca strana okrenuta je prema ulici, a duza u dvoriste. Uglavnom su zidane od losijeg gradjevinskog materijala, obicno od naboja. Redje su novije savremeno gradjene kuce. Selo nema tipican centar, vec ga cine tri ulice. Glavna ulica ima pravac pruzanja sever -jug, a presecaju je dve poprecne. Ulice nisu asfaltirane i i nemaju uredjene, betonirane trotoare. U pomenutim kucama od naboja raspored prostorija je obicno u nizu, tako da one imaju jednu sobu sa ulicne strane, zatim se redjaju kuhinja, zadnja soba, ostava za zimnicu. U dvoristu se nalaze ekonomske zgrade, supa, stala, cardak i ambar. Dvoriste je dosta prostrano. Kuce i dvorista su obicno ogradjena drvenom ogradom, tarabom. Na dvoriste se nastavlja basta u kojoj se gaje povrtarske biljke uglavnom za licne potrebe.

Dobrodol nema javnih objekata izuzev manje crkve. Za svoje potrebe zitelji ovog sela upuceni su na susedne Satrince, Zarkovac i Male Radince. U selu postoji zgrada skole izgradjena 1952. godine, ali zbog malog broja dece, ona ne radi. Zbog toga su djaci prinudjeni da nastavu pohadjaju u Satrincima, a vise razrede osnovne skole u Irigu, iako je Ruma bliza. 

U saobracajnom pogledu selo je odseceno, jer autobusi ovamo ne dolaze. Sa susednim Satrincima naselje je povezano losim makadamskim putem. 

Istocno od Dobrodola izgradjeno je vestacko jezero "Dobrodol", koje se danas koristi za kupanje u letnjem periodu, kao i za pecanje, odnosno rekreaciju Dobrodolaca.


 

 

====